
Op zaterdag 5 april jl. vond in buurthuis De Til in Leusden de tweede ledenbijeenkomst plaats voor de totstandkoming van een nieuw Liberaal Manifest. Wederom had een groep geïnteresseerde en betrokken leden het prachtige weer getrotseerd om een middag met elkaar in gesprek te gaan over het liberalisme. De thema’s die ditmaal op de agenda stonden, waren ‘Democratie’, ‘Modern burgerschap’ en ‘Ontplooiing en ontwikkeling’.

Democratie
Oud VVD-senator en hoogleraar bestuurskunde Caspar van den Berg begeleidde de discussiegroep over ‘Democratie’. Op het moment van schrijven staan de liberale waarden en de democratie in haar geheel onder druk. Een nieuw Liberaal Manifest, incluis een herwaardering van de liberale waarden en onze democratie, is dan ook hoognodig. De deelnemers van de discussiegroep waren het erover eens dat eenieder (weer) actief zou moeten deelnemen aan de democratie. De rol van de staat is in dezen belangrijk, aangezien deze meer ‘fora’ zou moeten bieden aan burgers om met elkaar in gesprek te gaan. Als liberalen zouden wij de trots voor onze democratische rechtsstaat ook meer moeten durven uitspreken en uitdragen. Door actief met de democratie aan de slag te gaan, kan er bovendien meer vertrouwen ontstaan tussen de burgers onderling en tussen de burger en de overheid.
Modern burgerschap
In het kader van de wens tot meer burgerlijke betrokkenheid bij de democratie past goed het thema ‘Modern burgerschap’. Deze discussie stond onder leiding van voorzitter van het Thematisch Netwerk Migratie Integratie VVD Margretha du Carmo Krabbe. Ook in deze discussiegroep stond de actieve burger centraal. De hedendaagse liberaal zou weer de moed moeten bezitten om op te durven komen voor de liberale waarden. Dit betekent dat een liberaal niet alleen van het vrijheidsprincipe uit zou mogen gaan. Wat bovenal voor een liberaal van belang zou moeten zijn, is verantwoordelijkheid. Een liberaal zou zich altijd verantwoordelijkheid moeten voelen voor het fatsoenlijk uitdragen en het beschermen van de liberale waarden, zoals vrijheid. Zonder dit verantwoordelijkheidsgevoel gaan de liberale waarden die wij zo koesteren, teloor.


Ontplooiing en ontwikkeling
Met de actieve betrokkenheid van het Thematisch Netwerk Onderwijs leidde Ewald van Vliet – die momenteel als voorzitter van het College van Bestuur bij Lucas Onderwijs fungeert – de discussiegroep ‘Ontplooiing en ontwikkeling.’ De sessie stond in het teken van uiteenlopende onderwerpen, zoals onderwijs en diversiteit, die vaak voor veel dicussie kunnen zorgen. In tegenstelling tot de andere discussiegroepen kenmerkte deze bijeenkomst zich door een innovatieve aanpak: Van Vliet liet de deelnemers via bordjes stemmen op diverse stellingen. Deze methode bleek effectief om snel tot een gestructureerd gesprek te komen, al bracht het de uitdaging met zich mee dat keuzes maken in een wereld die zelden zwart-wit is, niet altijd eenvoudig is. Ondanks dit werd gauw duidelijk dat de aanwezigen het van groot belang vonden om zelfontwikkeling optimaal te faciliteren – zonder daarbij de vrijheid van de ander in te perken.
De volgende en laatste ledenbijeenkomst zal plaatsvinden op zaterdag 12 april in Groningen. De thema’s die dan aan bode zullen komen, zijn ‘Gezondheid en welzijn’, en ‘Mens, natuur en aarde’. Wil je ook meedenken en meepraten? Ga voor meer informatie naar www.vvd.nl/liberaal-manifest.
